Składniki:
80g miękkiego masła4 żółtka
60g cukru
70 g prażonych migdałów
1 laska wanilii
80g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki kremówki
4 białka
20 g cukru
maslo do wysmarowania foremki
Wykonanie:
Masło i żółtka ubić robotem ręcznym lub trzepaczką , dodać cukier i dalej ubijać aż cukier się rozpuści , migdały zmielić i dodać wraz z wanilią do ubitej na piane masy.
Czekolade rozdrobnić i rozpuścic w kąpieli wodnej na małym ogniu. Rozpuszczona czekolade dodac do masy i dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Częśc piany dodac do masy czekoladowej i wymieszać bardzo powoli potem dodac resztę piany i cały czas ostrożnie mieszać az do uzyskania gładkiej masy.
Mase przełożyć do wysmarowanych masłem i posypanych cukrem foremek , foremki napełniamy tylko w ilosci 2/3 objętości. Foremki ustawić w formie napełnionej wodą a formę wstawić do piekarnika.
Pieczemy 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200' C lub 180'C przy termoobiegu
Ubić śmietanę i po upieczeniu murzynka wyjąć na talerzyk i ozdobic ubitą śmietaną
Podawać na ciepło.
PYSZNOŚĆI !!!
Czas przygotowania :
około 45 minut
Wartosć
2880 kJ688 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz