LODY WANILIOWE
8 porcji
Składniki:
4 żółtka500 ml (1/2 litr) śmietanki kremówki
100g cukru
1 łyżka soku cytrynowego
1 opakowanie cukru waniliowego
wykonanie:
- Żółtka z 3 łyżkami stołowymi śmietany, cukrem, sokiem cytrynowymi cukrem waniliowym ubić trzepaczką lub robotem kuchennym w kąpieli wodnej w metalowej misce na gęstniejąca masę.
- Wyjąć z kąpieli wodnej i ubijać na zimno.
- Resztę śmietany ubić na sztywno i dodać do masy.
- Napełnić masą wysmarowaną wcześniej olejem formę i zamrozić.
Wskazówka:
Według uznania mozna dodać 100g posiekanej czekolady, prażone orzechy laskowe, migdały lub nasączone lkoholem rodzynki.Czas przygotowania: 25 minut bez mrożenia
Wartość porcji: 1219 kJ, 291 kcal
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz