wtorek, 24 lipca 2012

LODY WANILIOWE

LODY WANILIOWE


8 porcji

Składniki:

4 żółtka
500 ml (1/2 litr) śmietanki kremówki
100g cukru
1 łyżka soku cytrynowego
1 opakowanie cukru waniliowego

wykonanie:

  • Żółtka z 3 łyżkami stołowymi śmietany, cukrem, sokiem cytrynowymi cukrem waniliowym ubić trzepaczką lub robotem kuchennym w kąpieli wodnej w metalowej misce na gęstniejąca masę.
  • Wyjąć z kąpieli wodnej i ubijać na zimno.
  • Resztę śmietany ubić na sztywno i dodać do masy.
  • Napełnić masą  wysmarowaną wcześniej olejem formę i zamrozić.

Wskazówka:

Według uznania mozna dodać 100g posiekanej czekolady, prażone orzechy laskowe, migdały lub nasączone lkoholem rodzynki.

Czas przygotowania: 25 minut bez mrożenia
Wartość porcji: 1219 kJ, 291 kcal

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz