PŁONĄCE BANANY
Składniki:
4 małe banany40g masła
40g cukru
40 ml likieru bananowego
sok z 2 pomarańczy
sok z połowy cytryny
40 ml brandy
wykonanie :
Banany obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Masło rozgrzać na patelni, lekko podsmazyć w nim banany, wyjąć z patelni i postawić w ciepłym miejscu.Do pozotałego na patelni masła dołożyć cukier i zrobić karmel, zagotować z likierem bananowym, sokiem z pomarańczy i cytryny.
Banany ponownie wlożyć na patelnię, podgrzać, zalaćbrandy i zapalić.
Inna wersja:
Do podgrzanych bananówdodać sok z cytrynyi startą skórke z połowy cytryny, 4 łyżki stołowe miodu i 2 łyzki prażonych ziaren sezamu. Banany wyjąc z patelni, sos ponownie zagotowac i polac nim bananyczas przygotowania ok. 15-20 min
Wartosć porcji: 998 kJ, 239 kcal
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz